Ändra
3147
Jobb idag
81181
Jobb totalt


3147
Jobb idag
81181
Jobb totalt

Jobb.nu är den enkla sajten som dammsuger nätet efter jobb hos arbetsförmedlingar, rekryteringsföretag och andra jobb-sajter.

In English - Working in Sweden

Sparade jobb


Här ligger de jobb du har sparat. Du kan ta bort dem som inte längre är intressanta.

9 tips för dig som söker jobb

In English - Working in Sweden

1. NÄTVERKA

Många jobb annonseras aldrig ut hos diverse jobbsökarsajter utan tillsätts på annan väg. Det är därför viktigt att nätverka och skapa kontakter. En bra utgångspunkt är att börja hos personer i din egen närhet, så som familj, släkt och vänner. Håll öron och ögon öppna i alla lägen, det är möjligt att drömjobbet dyker upp på till exempel sociala medier.

Håll även koll på företag i närområdet som är en attraktiv arbetsgivare för dig. Läs i tidningar och på hemsidor vilka företag det går bra för i nuläget. Passa på att ring, det finns chans att ett företag på uppsving önskar nyanställa.


2. ANSÖKAN

En bra jobbansökan innehåller dina kunskaper, meriter och erfarenheter samt är anpassad efter arbetsgivaren. En arbetsgivare lägger vanligtvis omkring en halv minut på att läsa ett CV och personligt brev samt fatta ett beslut om den jobbsökande är intressant för nästa steg i rekryteringen. Därav är det viktigt att sticka ut från mängden. Skicka aldrig ut ett massutskick av din ansökan till flera arbetsgivare, en rekryterare ser genast om du lagt ned tid och energi på att söka hos just hos dem.

Beskriv i din ansökan varför du söker jobbet, varför just du är lämplig för tjänsten samt varför du önskar arbeta hos arbetsgivaren. Anpassa din ansökan efter arbetsgivaren, det finns inget som säger hur ett CV ska se ut - gör en filmtrailer, en tidning, skapa en hemsida eller skriv på ett traditionellt ark.


3. REFERENSER

I din ansökan är det en fördel att nämna en eller flera referenser. En referensperson kan till exempel vara en tidigare eller nuvarande chef, arbetskamrat, lärare, handledare eller föreningsordförande. Referenserna bör helst vara människor som känner dig väl med relation till arbete och som kan återge en gynnsam bild av dig.

Det är viktigt att ta kontakt med de referenser som du önskar nämna i din ansökan. Dels för att berätta vilket arbete du söker samt för att få godkännande av referenserna själva.


4. SOCIALA MEDIER

Många arbetsgivare använder sig i dag av sökmotorer för att kolla upp den arbetssökande. Det är därmed viktigt att veta vad som kommer upp vid en sökning på ditt namn. Vilken information om dig finns tillgänglig på till exempel Facebook, Twitter och eventuell blogg? Tänk att sociala medier är en plats för dig att marknadsföra dig själv: genom att lägga upp mycket på egen hand har du större kontroll över vad som kan finnas via sökmotorer. Kanske kan det vara av intresse att lära sig hur sökmotorer fungerar och vad som kommer med. 


5. LÄS PÅ!

Skulle du bli kallad till en anställningsintervju hos arbetsgivaren är det bra att vara påläst för att visa att du vill arbeta hos just dem. Läs på om företaget och läs igenom jobbannonsen. Kika in arbetsgivarens hemsida, läs broschyrer och tag kontakt med personer med anknytning till arbetsgivaren för att få en helhetsbild av hur du ska framställa dig på bästa sätt under intervjun. Det är även angeläget att noga gå igenom jobbannonsen för att förstå var det är arbetsgivaren söker och vad som förväntas.


6. INTERVJUN

Förberedelse är nyckelordet. Dels för att minska nervositeten som ofta uppkommer vid en anställningsintervju, dels för att du ska kunna presentera dig på bästa sätt. Tag kontakt med arbetsgivaren och be om att få reda på hur intervjuprocessen kommer att gå till. Kommer det vara fler än en intervjuare? Blir det ett test av dina kunskaper?

Förbered dig genom att skriva ned och svara på vanliga intervjufrågor som kan komma att ställas. Förbered även egna frågor att ställa till arbetsgivaren, vilket visar på intresse. Använd dig av din eftersökning om arbetsgivaren! Undvik frågor som berör lön, pension och semester vid intervjutillfället.

Var alltid uppriktig och ditt sanna jag. Tänk på ditt kroppsspråk; gå rakryggad, le och ha en positiv attityd, var energisk i dina rörelser samt ha ögonkontakt med intervjuaren. Hälsa med ett stadigt handslag för ett bra första intryck. Ta aldrig upp personliga problem och kritisera absolut inte tidigare chefer och arbetskamrater under intervjun.

Kom i tid! Skulle du trots allt vara försenad, se till att ha arbetsgivarens telefonnummer tillgängligt för att kunna ringa och meddela din försening.


7. UTSEENDE

Klä dig efter arbetsplatsen. Ta reda på om det finns en klädkod och följ den. Tappa dock inte dig själv och klä dig bekvämt. Är arbetsgivaren en restaurang eller annan arbetsplats som kräver hög personlig hygien kan det vara viktigt att tänka på att ta bort piercingar och nagellack.


8. I VÄNTAN PÅ BESKED

Var inte efterhängsen och kontakta arbetsgivaren innan dess att tiden för anställningsbeskedet passerat. En rekryteringsprocess kan vara mycket omfattande och kräver tid, vilket innebär att påträngande kandidater rent av kan förlora sin chans. Om arbetsgivaren inte återkommit efter det att överenskommen tid passerat kan ett telefonsamtal vara benäget.


9. GÅ MED I EN A-KASSA

Om allt går vägen och du får jobbet bör du se till att du inte förlorar hela din inkomst om du blir av med jobbet. Ett enkelt sätt att skaffa en större ekonomisk trygghet är genom att bli medlem i en a-kassa. Är du inte i dagsläget ansluten till en kan du enkelt jämföra & hitta rätt a-kassa på A-kassa.se. Där kan du även läsa omdömen av Sverige a-kassor och hitta svar på de vanligaste frågorna om a-kassa. Är du med i en A-kassa kan du dessutom teckna en inkomstförsäkring för att säkra en högre högre inkomst.