Ändra
2894
Jobb idag
70265
Jobb totalt


2894
Jobb idag
70265
Jobb totalt

Jobb.nu är den enkla sajten som dammsuger nätet efter jobb hos arbetsförmedlingar, rekryteringsföretag och andra jobb-sajter.

In English - Working in Sweden

Sparade jobb


Här ligger de jobb du har sparat. Du kan ta bort dem som inte längre är intressanta.

Inkomstförsäkring – så funkar det

Vill du teckna en inkomstförsäkring och få bättre ersättning? Lär dig mer om hur inkomstförsäkringen fungerar här.

Vad är en inkomstförsäkring?

Om du är arbetslös kan du med en inkomstförsäkring få ett komplement till ersättningen från din a-kassa. A-kassan ersätter 80 procent av din tidigare lön, men här finns ett maxtak på drygt 25 000 kronor före skatt – har du tjänat mer än så får du ändå inte mer i ersättning. Här kommer inkomstförsäkringen in och kan ge dig en tryggare ekonomisk situation.

Inkomstförsäkring – bra att veta!

  • För att kunna teckna en inkomstförsäkring behöver du vara med i en a-kassa och ha en tillsvidareanställning. Detta är i alla fall de vanligaste kraven!
  • Om du är med i ett fackförbund ingår ofta en inkomstförsäkring, och om det inte skulle göra det brukar förbuden erbjuda det som tilläggsval. Det är dock inte nödvändigt att vara med i ett fackförbund för att teckna en inkomstförsäkring – det finns även privata försäkringsbolag som erbjuder denna typ av försäkringar.
  • Hur länge kan man få ersättning då? Ersättningsperioden är lite olika från försäkringsbolag till försäkringsbolag, men i grundförsäkringen brukar det ligga kring 100 - 150 dagar. Med tilläggsförsäkringar kan du även få fler ersättningsdagar.
  • Även priset på en inkomstförsäkring ser olika ut bland de olika aktörerna. Det som avgör priset är främst vilken lön du har haft. Sedan kan även tilläggsförsäkringar som ger dig fler ersättningsdagar påverka priset.

Så, behöver man en inkomstförsäkring?

Behovet av en inkomstförsäkring varierar bland annat med vilken bransch som du är verksam i. I vissa branscher är det vanligt med långa, stabila anställningar, medan det i andra kan vara mer rörelse och osäkerhet.

En annan viktig aspekt att tänka på när det gäller inkomstförsäkringens vara eller icke vara är din lönenivå. Om du tjänar så pass mycket att din ersättning höjs med hjälp av en inkomstförsäkring kan det vara en bra idé – ligger du på en lägre lönenivå där a-kassan kan erbjuda samma ersättning kanske det inte är värt att teckna en inkomstförsäkring.